top of page
Montaña de libretas

M1. CONTINGUT DIGITAL

DOCUMENTS DIGITALS PER LA DOCÈNCIA

Els apunts digitals

(.DOC .PDF)

Una de les primeres accions de millora docent, va ser l'edició dels apunts de l'assignatura d'Electrònica Física en format electrònic. Fou en el context d'un projecte del Gabinet d’Avaluació i Innovació Docent de la Universitat de Barcelona (1997).  Els documents en format .pdf estàn disponibles al campus virtual (Moodle).

FOTO APUNTS.png
Codi QR per a PERFECTE ! Heu escapat del despatx.png

Microsoft FORMS

Des d'aquells primers documents .word o .pdf, avui dia incorporo a la meva docència documents en línia. Res millor que preguntar per l'experiència quan has organitzat una activitat nova al curs. Aquest és un exemple d'enquesta a l'estudiantat. S'accedeix directament a aquest formulari Microsoft FORMS quan s'ha finalitzat una activitat gamificada al curs com a "room escape" virtual i es fa visible el codi QR de manera condicionada a la solució de l'enigma. Alternativament, és pot proporcionar l'enllaç al document de manera directa.

PRESENTACIONS PER LA DOCÈNCIA

Diamant-carbo_edited.jpg

Powerpoint

Quan vaig començar a donar classe, treballava amb apunts manuals que escrivia en fulls quadriculats, i que després utilitzava per les classes de pissarra. Era cap allà el 1995. Al segon any d'impartir l'assignatura d'electrònica i aprofitant que els apunts s'havien passat a format electrònic, vaig passar a donar les classes utilitzant presentacions en Powerpoint. Les presentacions de cada tema estan disponibles al Campus Virtual. El document presenta les diapositives .ppt que faig servir en un seminari de recerca que usualment introdueixo en el context de l'assignatura (feu click a la imatge per veure-les). Darrerament alguns dels temes han evolucionat cap a píndoles formatives.

De les "transparències" a les píndoles

El powerpoint també ens permet enregistrar les presentacions incorporant els nostres comentaris i/o escriptura similar a una pissarra. L'utilizto per generar píndoles formatives que estan sent molt útils com a recurs per l'autoaprenentatge.

RECURSOS I FONTS D'INFORMACIÓ

Llocs WEB i MOOCs

Podem incorporar a la nostra docència continguts digitals in fonts d'informació addicional. L´ús de MOOCs (Massive open on-line courses) i lliçons d'altres cursos disponibles a la WEB, poden ser excel·lents punts de partida per configurar activitats docents (exercicis, qüestionaris, debat) i configurar un curs híbrid amb materials externs. L'exemple de la imatge presenta les indicacions i els enllaços a certs recursos per autoaprenentatge que utilitzo de manera guiada a l'assignatura del Màster. 

mooc i doi.png
Symbaloo_edited.jpg

El meu PLE

El meu entorn personal d'aprenentatge és a hores d'ara encara en construcció. Hi vaig afegint peces a mesura que incorporo noves eines a la meva activitat com a docent. 

METODOLOGIA DOCENT

El canvi de la classe magistral a l'aula inversa

Cap a l'any 2003 i després d'uns quants projectes d'innovació docent,  l`estudiantat disposava ja de pràcticament tot el material docent de l'assignatura en format electrònic: apunts, diapositives, problemes resolts... El resultat....ABSENTISME !

Era el moment d'un canvi...

Si treballeu independentment amb el material, fem alguna cosa diferent a la classe....Acabem de "flippar" l'aula.

Activitats docents

No fem classes magistrals. Pactem un calendari de classes presencials i la ponderacíó de les activitats del curs. L'autoaprenentatge de la teoria es combina amb la discussió i resolució grupal de qüestionaris, resolució de problemes i propostes d'exercicis nous en grup, i tallers de co-avaluació. Una prova acreditativa individual forma part també de les activitats avaluables.

(Vídeo de la sessió sobre Aprenentatge Actiu (d'Abril 2021), IDP-ICE)

Image by Agence Olloweb

Recerca en docència

L'impacte del canvi metodològic va ser avaluat en el marc d'un projecte REDICE 2004. Aquestes diapositives resumeixen alguns indicadors comparatius amb la docència amb el grup de docència magistral clàssica.

bottom of page